Ons immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen. Indien er een lichaamsvreemde stof ons lichaam binnenkomt, zal het immuunsysteem in actie komen en proberen deze stof te verwijderen of te vernietigen. Op deze manier worden wij beschermd tegen ziektemakers en andere ongewenste indringers.

Het systeem heeft een herkenningssysteem (het herkent of een stof lichaamsvreemd of -eigen is), en als een stof lichaamseigen is, zal het immuunsysteem niet in actie komen. Bij een allergische reactie ‘vergis’ het herkenningssysteem zich. Het reageert overdreven op een onschuldige, bijvoorbeeld door pollen, huisstofmijt, geneesmiddelen, voedingsmiddelen. Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk om allergieën te behandelen.

Vermijden allergenen

De stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het beste is als we de stoffen waarvoor we allergisch zijn, helemaal vermijden. Maar zo eenvoudig is dat niet altijd. Als je allergisch bent voor appels of garnalen is dat makkelijker. Deze moet je dan niet meer eten. Als je allergisch bent voor katten of honden is het verstandig deze niet in huis te nemen. Maar hoe voorkom je dat je gras- en boompollen inademt?

Uw arts kunt u helpen vast te stellen waarvoor u allergisch bent, en hij/zij weet welke behandeling het beste op uw situatie en klachten aansluit.

Symptomatische medicatie

Symptomatische medicatie kan helpen de klachten/symptomen van hooikoorts te verminderen. Het wordt over het algemeen aanbevolen deze medicijnen elke dag in te nemen tijdens het pollenseizoen, ongeacht de ernst van de klachten. Zorg er altijd voor dat u het advies van uw behandelaar volgt over hoe en wanneer u uw medicatie moet innemen. De medicatie moet ongeveer 2 weken voordat uw allergieklachten normaal beginnen, worden gestart.

Meer informatie

Immunotherapie

Met een immunotherapiekuur stimuleer je het immuunsysteem om een tolerantie te ontwikkelen voor de specifieke allergenen waarvoor je overgevoelig bent, zoals boompollen of graspollen. Het doel van immunotherapie is om je minder allergisch te maken, zodat je minder of soms zelfs helemaal geen symptoom medicatie zoals tabletten of neussprays meer hoeft te gebruiken. Zelfs na het voltooien van een immunotherapiekuur blijf je in de meeste gevallen beschermd. Bovendien is aangetoond dat door immunotherapie het risico op het ontwikkelen van allergisch astma en het ontwikkelen van nieuwe allergieën wordt verkleind.

Immunotherapie