Hooikoortsklachten lijken erg op de symptomen van een coronabesmetting. Toch zijn er relevante verschillen waardoor u het onderscheid tussen hooikoorts en het coronavirus kunt herkennen. 

Hoe onderscheid ik het coronavirus van hooikoorts of andere griep?

Het coronavirus wordt verspreid door hoesten (of niezen). Het virus zit in de druppeltjes die worden opgehoest in de lucht. Dit zijn zware druppels en vallen snel op de grond.
Mensen die zich binnen 1 tot 2 meter van iemand bevinden die besmet is met het coronavirus, bevinden zich mogelijk binnen de zone die die druppeltjes kunnen bereiken. 

Veel voorkomende symptomen van het coronavirus zijn volgens de RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): koorts, hoest (meestal droog), kortademigheid, zich moe voelen. De symptomen kunnen 2 tot 14 dagen na contact met het coronavirus optreden. 

Er zijn enkele symptomen die vergelijkbaar zijn tussen aandoeningen van de luchtwegen. Deze grafiek kan u helpen erachter te komen of u mogelijk symptomen van hooikoorts of een luchtwegaandoening, zoals COVID-19, voelt. 

Allergie/Astma COVID-19 Influenza-griep Virale infectie
Koorts Nee Bijna altijd Vaak Zelden
Slijm ophoesten Zelden Zelden Vaak Vaak
Droge hoest Vaak Bijna altijd Bijna altijd Zelden
Ademnood Vaak Vaak Mogelijk Zelden
Neusverkoudheid Bijna altijd Zelden Zelden Bijna altijd
Niezen Bijna altijd Nee Zelden Bijna altijd
Pijn in ledematen Nee Zelden Bijna altijd Vaak
Vermoeidheid Mogelijk Mogelijk Bijna altijd Mogelijk
Keelpijn Zelden Mogelijk Mogelijk Bijna altijd
Hoofdpijn Zelden Mogelijk Vaak Vaak
Jeukende, geïrriteerde ogen Bijna altijd Nee Nee Mogelijk
Duur symptomen Meerdere weken 7 - 25 dagen 7 - 14 dagen -

Verschillen in de symptomen van allergieën / astma, COVID-19, griep en virale ‘koude infecties’ (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door het Allergiecentrum Wiesbaden). © Allergiezentrum Wiesbaden

Kenmerkend voor veel hooikoortspatiënten is dat mensen niet doorhebben dat ze er last van hebben of weten waar ze precies allergisch voor zijn. Koorts is het belangrijkste onderscheid tussen een coronabesmetting en hooikoorts. Bij hooikoorts komt, ondanks de naam, koorts vrijwel niet voor. Veel mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben wel koorts. Ook niezen is anders. Niezen door hooikoorts komt vaak voort door geïrriteerde ogen en kriebel in de neus, bij het coronavirus komt het meer door een neusverkoudheid. ‘Met niezen moet je heel alert zijn, want het kan gebeuren dat je én hooikoorts hebt én besmet bent met het coronavirus. Deze combinatie is natuurlijk heel vervelend, want door te niezen kun je het virus verspreiden en andere mensen besmetten’.

Dringend advies: begin op tijd met eventuele anti-hooikoorts medicatie en hou zo goed mogelijk een Hooikoorts dagboek bij!

Kenmerkend voor veel hooikoortspatiënten is dat mensen niet doorhebben dat ze er last van hebben of niet weten waar ze precies allergisch voor zijn. Mensen die wel weten dat ze hooikoorts hebben moeten dus vooral op tijd met medicatie beginnen. Zorg er dus ook voor dat je je pillen of sprays in huis haalt! En houd ramen en deuren gesloten. Probeer wandelingen langs essen en berken te vermijden, zodat u de hooikoorts minder kans geeft.

Nu kunt u erg veel last hebben van uw hooikoorts en zou u willen dat het goed wordt behandeld. Over een tijdje, als de pollen niet meer in de lucht zijn, bent u wellicht vergeten hoe erg uw klachten waren. Maar u kunt uw klachten volgend jaar weer krijgen als de bomen weer gaan bloeien.

Dringend advies is dan ook een Hooikoorts dagboek bij te houden. U heeft dan uw hooikoortsklachten mooi inzichtelijk voor als u dit later in het jaar met uw arts wilt bespreken.

Wij raden u aan gebruik te maken van het onafhankelijke ARIA Hooikoorts dagboek. Hierin kunt u gemakkelijk met u telefoon de klachten bijhouden.
Tot slot, als u koorts heeft en hoest, neem dan contact met uw arts op.

Hooikoorts dagboek