Anti-allergische medicatie kan helpen de symptomen van hooikoorts te verminderen. Het wordt over het algemeen aanbevolen deze medicijnen elke dag in te nemen tijdens het pollenseizoen, ongeacht de symptomen, maar zorg er altijd voor dat u het advies van uw behandelaar volgt over hoe en wanneer u uw medicatie moet innemen. De medicatie moet ongeveer 2 weken voordat uw symptomen normaal beginnen worden gestart.

Bij een symptomatische behandeling wordt er gekeken of de symptomen (zoals een loopneus, niesbuien, jeuk en rode, vaak tranende ogen) verholpen kunnen worden met een behandeling van geneesmiddelen die uw klachten onderdrukken en die u blijvend nodig zult hebben.

Antihistaminica tabletten of siropen

Antihistaminica zijn nuttig als u milde hooikoortssymptomen heeft. 

Antihistaminica kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen; oudere sederende antihistaminica tabletten zoals chloorfenol amine en Hydroxyzine en; nieuwere non-drowsy antihistaminica zoals Cetirizine, Loratadine en Fexofenadine.

De nieuwere, niet sederende antihistaminen hebben over het algemeen de voorkeur omdat ze minder kans op slaperigheid veroorzaken.

Ze kunnen worden gekocht bij de meeste apotheken en winkels. Als u twijfelt over welke antihistamine medicatie te nemen, vraag uw apotheker.

Neussprays

Neussprays kunnen alleen of in combinatie met antihistamine tabletten worden ingenomen.

Neussprays helpen bij het voorkomen en behandelen van de neusontsteking, nasale jeuk en loopneus, veroorzaakt door hooikoorts.

Sommige steroïde neussprays kunnen bij de meeste apotheken en winkels gekocht worden, terwijl sommige alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Gemeenschappelijke voorbeelden die kunnen worden gekocht zijn steroïde neussprays; beclomethasine, fluticason en mometasonfuroaat.

Als u niet zeker weet welke te kopen, vraag dit dan aan uw apotheker.

Het is belangrijk dat neussprays correct worden toegediend.

Wanneer u dit voor de eerste keer gebruikt, schud dan gedurende 10 seconden goed met de dop erop. Haal de dop eraf. Houd de neusspray rechtop, wijs het neusstuk van u af en druk op de knop aan de zijkant of druk de pomp omlaag. Doe dit totdat u een fijne nevel van spray ziet komen. Dit betekent dat het klaar is voor gebruik.

Om uw neusspray te gebruiken;

  • Eerst zachtjes uw neus snuiten.
  • Schud de neusspray goed.
  • Haal de dop eraf.
  • Houd de neusspray in de tegenovergestelde hand tot het neusgat waarin u de spray gaat gebruiken.
  • Kantel uw hoofd naar voren; alsof u een boek aan het lezen bent.
  • Plaats het neusstuk net in uw neusgat en wijs het licht naar buiten, weg van het midden van uw neus. Dit helpt het medicijn naar de juiste plaats te gaan en bijwerkingen te voorkomen.
  • Duw de pomp naar beneden en adem zachtjes door de neus. Snuif niet hard.
  • Neem het neusstuk uit en adem uit door uw mond.
  • Herhaal dit indien nodig.
  • Gebruik dezelfde techniek om de neusspray in het andere neusgat te gebruiken.

Oogdruppels

Oogdruppels zijn de snelste en meest effectieve manier om jeukende, loopogen te kalmeren.

Mestcel stabilisatoren zoals natriumcromoglycaat, nedocromil natrium en lodoxamide zijn over het algemeen effectief en veilig. Antihistaminica oogdruppels zijn beschikbaar op recept en kan de voorkeur van sommige mensen hebben. Sommige hooikoortspatiënten vinden de traansupplement druppels (‘kunstmatige tranen’)  een goede oplossing voor symptomatische verlichting.

Als u niet zeker weet welke te kopen, vraag dit dan aan de apotheker.

Als uw symptomen nog steeds lastig onder controle te houden zijn, ondanks het proberen van over-the-counter medicijnen, en ze zijn van invloed op uw kwaliteit van leven maak dan een afspraak met uw huisarts.

Uw huisarts kan mogelijk alternatieve behandelingen voorschrijven. Als deze uw symptomen niet onder controle krijgen kunt u wellicht in aanmerking komen voor immunotherapie. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig.